Fly til Island

Island

Det er umuligt at leve op til alles krav… medmindre der tales om Island
Dette lille land, Island, har masser at byde rejselystne på, og er ligeså egnet for dem, som ved lige præcis, hvad de vil samt dem som ønsker en weekend fuld af overraskelser. Men hvordan kan det være? Læs lige videre…

Kontrasternes land

Dét at Island er en alsidig destination skyldes faktisk mestendels af dét, som ligger under jordoverfladen. Geologisk er Island kun et barn endnu, men med stadigt hyppige vulkansiske aktiviteter. Det betyder en masse jordvarme og det har været en kæmpe gave for islændinge og den bruges til mange forskellige ting. For eksempel bliver spabade, varme udendørs svømmebassiner opvarmet af jordvarme og man kan sige at den slags er blevet til en selvfølge i Island. Der findes endda en strand, hvor havvandet er varmet op af jordvarme!

Alt dette, kombineret med Islands 24 times dagslys om sommeren, gør Island til en god destination for de varmesøgende samt dem, som har svært ved at holde varmen ved Middelhavet ud  –  specielt hvis begge typer rejser sammen!     

Er Island dét sted man tager på kulturrejse eller et sted man vælger, hvis man er til udendørsaktiviteter? Island kan godt være begge dele – det kommer kun an på, hvad du har lyst til og den kombination du vælger.

En kulturhovestad i den nordlige verden 
Hovedstaden i Island er Reykjavik – en by, der kan prale af at være den nordligste hovedstad i verden og en af Europas mindste hovedstad. Byens gæster bliver ofte overrasket over alt det, den har at byde på. På grund af byens størrelse er den nem og sikker at udforske, og med et hurtigt glimt i byens håndbog, kan du godt se at du ikke kommer til at kede dig.

Indtil 1800-tallet lignede Reykjavik mere et landbrugsområde, med klynger af gårde hist og her, end en egentlig hovedstad. Derfor kommer du heller ikke til at forveksle Reykjavik med Firenze eller Tallinn. I stedet vil du opleve et luftigt og lavtbygget bycentrum som minder allerhelst om en fiskerby. Mange af husene er bygget af træ og de fleste er beklædte med farverige facader af bølgede stålplader som beskytter det indre mod vejret. Arkitektur-entusiaster vil finde fred og stilhed i Guðjón Samuelssons (blandt andre) værker. Blandt hans mest kendte designes er den majestætiskeHallgrímskirkja katedral, det klippe-lignende National Teater, samt hans klassiske design af det gamle National Universitets Hospital. Ej at forglemme det nye koncertcenter, Harpa. Landskab-entusiaster vil opleve ro i sindet, da Islands bjergrige natur er godt synlig og ”fristende” fra store dele af hovedstaden, men mere om det om et øjeblik.

Reykjavik er ikke længere den pengesluger, den engang var kendt for at være. Hovedstaden er nu hjemsted for et utrolig stort udvalg af designerbutikker; alt fra tøj og sko til møbler og smykker. De lokale er mere end villige til at støtte op omkring ægte islandsk produktion, og en voksende del af disse unikke varer ender hjemme i stuen hos de rejsende som souvenirs.

Reykjaviks kreativitet og legesyge afspejles bedst i byens restauranter, hvor intet mindre end en revolution har fundet sted det sidste årti eller to. Islændinge behøver ikke længere at rejse over verdenshavene for at smage ægte ”kultur” – nu kommer den gastronomiske verden til dem. Reykjaviks natklubber og barer er mindst ligeså kreative og energiske; de har skabt sin egen kultur –  en kultur, som trækker folk til Island i massevis. Men Reykjaviks natteliv er nok ikke for dem, som lader sig nemt intimidere.

Så meget land at udforske
Det samme kan siges om den islandske natur: den kan være lige så barsk, uvenlig og potentielt farlig som den er smuk. Selvom Island har en relativt lav befolkningstæthed, så er øen den næststørste i Europa. Det betyder at på Island findes der enorme områder af åbent landskab til at opleve og udforske, men natur og vejrforhold ændrer sig fra dag til dag og bør derfor respekteres.

De sorte sandørkner i højlandet prikkede med store skinnende hvide gletsjere, grønne enge og marker i syd og overraskende store skove i øst gør det nærmest umuligt at fange Island i et enkelt foto.

Men havde man mod på at prøve, kunne man gøre værre end at vælge et foto af et vandfald, for ingen andre steder i Europa kan tilbyde så stort et udvalg af smukke vandfald. Det mest kendte og mest betragtede vandfald er Gullfoss. Det er nemt at komme frem til det store og kraftfulde vandfald fra Reykjavik med eksempelvis den Gyldne Cirkel tur – som inkluderer de unikke gejsere og den smukke Nationalpark, der iøvrigt også er et af UNESCOs Verdensarvsområde.

Der findes også andre enestående vandfald såsom Dettifoss, det mest kraftfulde vandfald i Europa; Glymur, det højeste i Island og tættest på Reykjavík; og til sidst Seljalandsfoss, et vandfald man rent faktisk  kan gå bagom. Desuden, hvis man spørger de lokale, så er der nok mindst ti andre vandfald man simpelthen bare bliver nødt til at se.       

Bliv involveret
Den Islandske natur er ikke som et kunstværk på et museum som udelukkende er der for at betragtet. Den islandske natur skal opleves og der er flere forskellige muligheder. Camping og vandringer er meget populære både hos de lokale samt turisterne og samtidig nok den billigste måde at se landet på. Der findes også andre muligheder for de eventyrlystne, såsom at køre på snescooter på en gletsjer, suse afsted i en speedbåd eller tage på rafting i en gletsjerflod, kajakroning, havfiskeri, hvalsafari eller dykke. Det er faktisk også muligt at paraglide, surfe og stå på ski i områder der kun er tilgængelige med helikopter!

Ligesom vi sagde før: det er ikke en overdrivelse når man siger at Island har noget for alle (selvom der godt nok ikke er en Disney World).

De fire årstider har alle noget forskelligt at byde de rejsende på: nye muligheder, oplevelser og udfordringer – så vælg dit rejsetidspunkt og rejsekammerat med omhu. Kommer du hjem uden trang til at tage tilbage igen og igen, er der nok sket en fejl . Og det kan vi altså ikke bearbejde Island for!